Dier van week 48 winterkoning | iSense It

De winterkoning

Het winterkoninkje is een klein bol bruin vogeltje met een altijd recht opstaand staartje en kan je op de meest onwaarschijnlijke plaatsen terugvinden! 



De winterkoning (Lager onderwijs)

Dit 9 cm kleine bolle bruine vogeltje met een altijd recht opstaand staartje kan je op meest onwaarschijnlijke plaatsen terugvinden! Geen enkele rommelige plek is te gek: een drukke werkplaats, in een oude hoed of kleren, in de tuinslang, een muurspleet, in een vogelverschrikker of tussen de vouwen van een kerkgordijn. Ooit werd hij gevonden tussen de scherpe tanden van een opgezette reuzensnoek in een schuur. Niet storen, gewoon laten zitten!

In de natuur kiezen ze kreupelhout, heggen en struiken laag bij de grond waar hij zich voedt met insecten. Het nest heeft de vorm van een heel diep ei dat rechtop staat met een zij-ingang. Het mannetje bouwt 8 tot 10 verschillende nesten zodat het vrouwtje kan kiezen na een grondige inspectie! Eind april legt ze 5 tot 8 rood gestippelde eitjes op een bed van veren, haren, mos en wol.

Hun naam wordt geen eer aangedaan, er is een grote sterfte tijdens streng winterweer. Als ze in een boomholte in een groepje dicht bij elkaar gaan zitten om niet onderkoeld te raken, voorspelt dat vaak een zeer koude winter.

Je kan op 500 m afstand hun heel luide schetterende zang horen dat eindigt op een trillende wekker. Het is meteen dan ook de grootste lawaaimaker onder de zangvogels.

De winterkoning (Middelbaar onderwijs)

Dit 9 cm kleine bolle bruine vogeltje met een altijd recht opstaand staartje kan je op meest onwaarschijnlijke plaatsen terugvinden! Geen enkele rommelige plek is te gek: een drukke werkplaats, in een oude hoed of kleren, in de tuinslang, een muurspleet, in een vogelverschrikker of tussen de vouwen van een kerkgordijn. Ooit werd hij gevonden tussen de scherpe tanden van een opgezette reuzensnoek in een schuur. Niet storen, gewoon laten zitten!

In de natuur kiezen ze kreupelhout, heggen en struiken laag bij de grond waar hij zich voedt met insecten. Het nest heeft de vorm van een heel diep ei dat rechtop staat met een zij-ingang. Het mannetje bouwt 8 tot 10 verschillende nesten zodat het vrouwtje kan kiezen na een grondige inspectie! Eind april legt ze 5 tot 8 rood gestippelde eitjes op een bed van veren, haren, mos en wol.

Hun naam wordt geen eer aangedaan, er is een grote sterfte tijdens streng winterweer. Als ze in een boomholte in een groepje dicht bij elkaar gaan zitten om niet onderkoeld te raken, voorspelt dat vaak een zeer koude winter.

Je kan op 500 m afstand hun heel luide schetterende zang horen dat eindigt op een trillende wekker. Het is meteen dan ook de grootste lawaaimaker onder de zangvogels