Dier van week 38 Boomklever | iSense It

De Boomklever

Deze luidruchtige en kleurrijke vogel met eigenaardige gewoontes leeft vooral in bossen, soms in bosrijke parken of grote tuinen. Hun voedsel bestaat uit insecten, zaden, noten, vruchten, graan en bessen.

De boomklever (Lager Onderwijs)

Deze luidruchtige en kleurrijke vogel met eigenaardige gewoontes leeft vooral in bossen, soms in bosrijke parken of grote tuinen. Hun voedsel bestaat uit insecten, zaden, noten, vruchten, graan en bessen. Harde noten gaat deze voedselliefhebber kraken door ze tussen boomschors vast te zetten en stuk te hameren met hun spitse snavel. Grote insecten worden dan weer in stukjes geknipt. In de winter komt hij vaak naar voederplaatsen. Ze zijn immers gek op vetbollen, noten en pindanetjes. En hij legt voorraden aan door elk stukje eten apart te verstoppen! Zelf kan je voor hen hazelnoten en pinda's wegstoppen in de gaten van een boomstam omdat ze heel graag schoksgewijs op en neer klauteren en op die manier hun voedsel zoeken.

Hij broedt in muurgaten, nestkastjes, maar vooral in boomholtes waarvan het vrouwtje de ingang dichtmetselt met modder die steenhard wordt waardoor grotere vogels niet binnendringen. Binnen wordt het nest bekleed met droge bladeren en houtschilfers om plaats te maken voor 5 tot 11 eitjes. De jongen vliegen na 24 dagen uit. De naam boomklever heeft hij te danken aan het dichtpleisteren van het nest.

De boomklever (Middelbaar onderwijs)

Deze kleurrijke vogel leeft vooral in bossen, in bosrijke parken of grote tuinen. Hun voedsel bestaat uit insecten, zaden, noten, vruchten, graan en bessen. Harde noten gaat deze voedselliefhebber kraken door ze tussen boomschors vast te zetten en stuk te hameren met hun spitse snavel. Grote insecten worden dan weer in stukjes geknipt. In de winter komt hij vaak naar voederplaatsen. Ze zijn immers gek op vetbollen, noten en pindanetjes. En hij legt voorraden aan door elk stukje eten apart te verstoppen!  Onderzoek heeft aangetoond dat boomklevers de exacte locatie van hun verstopplaatsen tot 30 dagen kunnen onthouden. Zelf kan je voor hen hazelnoten en pinda's wegstoppen in de gaten van een boomstam omdat ze heel graag schoksgewijs op en neer klauteren.

Hij broedt in muurgaten, nestkastjes, en vooral in boomholtes waarvan het vrouwtje de ingang dichtmetselt met modder die steenhard wordt waardoor grotere vogels niet binnendringen. Binnen wordt het nest bekleed met bladeren en houtschilfers, plaats voor 5 tot 11 eitjes. De naam boomklever heeft hij te danken aan het dichtpleisteren van het nest.