Dier van week 37 Eekhoorn | iSense It

De rode eekhoorn

Deze schattige zoogdieren leven in parken en bossen en zijn actief overdag. Ze bouwen een nest met takken, bladeren en mos, met een diameter van 30 cm, op minstens 6 m hoogte in een holle boom of op een tak. Het zijn echte acrobaten, springend van tak tot tak met behulp van scherpe klauwen en hun pluimstaart als roer om hen in evenwicht te houden. Hun menu bestaat uit noten, bessen, zaden, paddenstoelen, insecten, ... De schubben van dennenappels worden afgeknaagd om bij de zaden te kunnen komen, je herkent het aan de rafelige kern en schubben die op de grond onder een boom overblijven. Door het knagen blijven de tanden op de juiste lengte. Paddenstoelen vastgeklemd in een boom om te drogen zijn ook het werk van de eekhoorn. Net als veel andere knaagdieren leggen ze wintervoorraden aan maar houden geen winterslaap. Gek genoeg kunnen ze niet onthouden waar ze hun voorraad verstopt hebben en moeten op de geur afgaan. Hij kan ook kleine stukjes zwemmen als het moet. Twee keer per jaar krijgt het vrouwje 3 tot 7 jongen en alleen zij zorgt voor hen. Het zijn immers solitaire dieren, dat wil zeggen dat ze alleen leven. Enkel op voederplaatsen kan je hen in groepjes zien.

 

De rode eekhoorn

Deze schattige zoogdieren leven in parken en bossen en zijn actief overdag. Ze bouwen een nest met takken, bladeren en mos, met een diameter van 30 cm, op minstens 6 m hoogte in een holle boom of op een tak. Het zijn echte acrobaten, springend van tak tot tak met behulp van scherpe klauwen en hun pluimstaart als roer om hen in evenwicht te houden. Hun menu bestaat uit noten, bessen, zaden, paddenstoelen, insecten, ... De schubben van dennenappels worden afgeknaagd om bij de zaden te kunnen komen, je herkent het aan de rafelige kern en schubben die op de grond onder een boom overblijven. Door het knagen blijven de tanden op de juiste lengte. Paddenstoelen vastgeklemd in een boom om te drogen zijn ook het werk van de eekhoorn. Net als veel andere knaagdieren leggen ze wintervoorraden aan maar houden geen winterslaap. Gek genoeg kunnen ze niet onthouden waar ze hun voorraad verstopt hebben en moeten op de geur afgaan. Hij kan ook kleine stukjes zwemmen als het moet. Twee keer per jaar krijgt het vrouwje 3 tot 7 jongen en alleen zij zorgt voor hen. Het zijn immers solitaire dieren, dat wil zeggen dat ze alleen leven. Enkel op voederplaatsen kan je hen in groepjes zien.