Dier van week 46 Ijsvogel | iSense It

De Ijsvogel

Deze kleurrijke vogel is heel mooi blauw en groen en heeft een oranje buik. Je kan hem dan ook niet verwarren met een andere vogel. Jammer genoeg krijg je hem zelden te zien.

De Ijsvogel (Lager onderwijs)

Deze kleurrijke vogel is heel mooi blauw en groen en heeft een oranje buik. Je kan hem dan ook niet verwarren met een andere vogel. Jammer genoeg krijg je hem zelden te zien. Ze zijn rusteloos en vliegen weg als je te dicht in de buurt komt. Hou zeker je oren open, want hun typische roep doet denken aan het knijpgeluid van een plastieken hondenspeeltje!

Hij leeft in de omgeving van water, bomen en struiken, en vangt kleine visjes. Vanop een overhangende tak observeert hij het water. In een snelle rechte vlucht scheert hij langs het wateroppervlak, en kan snelheden bereiken van 80 km/uur, een blauwe flits... Dan duikt hij naar de vis, en slaat zijn prooi dood tegen een tak. De vinnen worden naar achteren gedraaid zodat de vis makkelijker naar binnen glijdt! Als dat niet slim is...


Ze zijn bijzonder gevoelig voor strenge winters. IJs is zijn grootste vijand: bij dichtgevroren water kan hij geen vis meer vangen, waardoor zijn vetreserves afnemen. Ze behoren dan ook tot een bedreigde vogelsoort maar de mens helpt hen door wakken (gaten) in het ijs te maken en ijsvogelwanden, dit zijn speciaal voor hen ingerichte oeverwanden omdat hij uitsluitend broedt in diep uitgegraven holen in steile oevers langs visrijk water.

De Ijsvogel (Middelbaar onderwijs)

Deze kleurrijke vogel is iriserend blauwgroen en kobaltblauw met een oranje buik. Je kan hem dan ook niet verwarren met een andere vogel. Jammer genoeg krijg je hem zelden te zien. Ze zijn rusteloos en vliegen weg als je te dicht in de buurt komt. Hou zeker je oren open, want hun typische roep doet denken aan het knijpgeluid van een plastieken hondenspeeltje!

Hij leeft in de omgeving van water, bomen en struiken, en is gespecialiseerd in het vangen van kleine visjes. Vanop een overhangende tak observeert hij het water. In een snelle rechte vlucht scheert hij rakelings langs het wateroppervlak, en kan snelheden bereiken van 80 km/uur, een blauwe flits... Dan duikt hij naar de vis, en slaat zijn prooi dood tegen een tak. De vinnen worden naar achteren gedraaid zodat de vis makkelijker naar binnen glijdt! Als dat niet slim is...


Ze zijn bijzonder gevoelig voor strenge winters. IJs is zijn grootste vijand: bij dichtgevroren water kan hij geen vis meer vangen, waardoor zijn vetreserves afnemen. Ze behoren dan ook tot een bedreigde vogelsoort maar de mens helpt hen door wakken in het ijs te maken en ijsvogelwanden, dit zijn speciaal voor hen ingerichte oeverwanden omdat hij uitsluitend broedt in diep uitgegraven holen in steile oevers langs visrijk water.