Dier van week 42 Specht | iSense It

De zwarte specht

De zwarte specht is een grote bosvogel met rode kruin, is mensenschuw en leeft in bossen. Zelden wordt hij aangetroffen in stadsparken van grote steden, want hij is gevoelig voor verstoring.

De zwarte specht (Lager onderwijs)

De zwarte specht is een grote bosvogel met rode kruin, is mensenschuw en leeft in bossen. Zelden wordt hij aangetroffen in stadsparken van grote steden, want hij is gevoelig voor verstoring. Zelf zijn ze echter bijzonder luidruchtig: in vlucht de alarmroep “kru-kru-kru” of “kli-èèèèèh”, in het voorjaar een lachend geluid!

Elk jaar hakt hij een nestholte uit de stam van een loofboom waar het vrouwtje een keer per jaar 3 tot 5 eieren legt. Het oude nest kan opnieuw gebruikt worden door andere vogels en zoogdieren. Eerst wordt enkel de ingang gemaakt, pas als het onderliggende hout rot, wordt er verder gehakt tot een diepte van 30 à 60 cm.

Ook zijn voedsel - houtmieren, kevers, larven - hakt hij met de snavel uit boomstammen. Door op de bast te hameren kan hij de door insecten gegraven tunnels opsporen. Net als de meeste spechten communiceert hij door middel van geroffel op hout om contact te houden met de anderen en om indringers te waarschuwen als zij de grens van zijn territorium of leefgebied naderen. Hiervoor gebruikt het mannetje meestal dezelfde boom. Dankzij hun sterk ontwikkelde nekspieren houden ze dit langdurig getrommel vol. De zwarte specht, de giechelende houthakker...

De zwarte specht (Middelbaar onderwijs)

De zwarte specht is een grote bosvogel met rode kruin, is mensenschuw en leeft in bossen. Zelden wordt hij aangetroffen in stadsparken van grote steden, want hij is gevoelig voor verstoring. Zelf zijn ze echter bijzonder luidruchtig: in vlucht de alarmroep “kru-kru-kru” of “kli-èèèèèh”, in het voorjaar een lachend geluid!

Elk jaar hakt hij een nestholte uit de stam van een loofboom waar het vrouwtje een keer per jaar 3 tot 5 eieren legt. Het oude nest kan opnieuw gebruikt worden door andere vogels en zoogdieren. Eerst wordt enkel de ingang gemaakt, pas als het onderliggende hout rot, wordt er verder gehakt tot een diepte van 30 à 60 cm. Ook zijn voedsel - houtmieren, kevers, larven - hakt hij met de snavel uit boomstammen. Door op de bast te hameren kan hij de door insecten gegraven tunnels traceren. Net als de meeste spechten communiceert hij door middel van geroffel op hout om contact te houden met de anderen en om indringers te waarschuwen als zij de grens van zijn territorium of leefgebied naderen. Hiervoor gebruikt het mannetje meestal dezelfde boom. Dankzij hun sterk ontwikkelde nekspieren houden ze dit langdurig getrommel vol. De zwarte specht, de giechelende houthakker...