Dier van week 40 Bosuil | iSense It

De Bosuil

Je kent vast het bekendste uilengeluid van Meneer Bosuil: een korte “hoe” gevolgd door “hoehoehoe”. Het vrouwtje schreeuwt “kee-wiek”. Gemiddeld meten ze 38 cm en de vleugelspanwijdte bedraagt zowat 100 cm.

De Bosuil (Lager Onderwijs)

Je kent vast het bekendste uilengeluid van Meneer Bosuil: een korte “hoe” gevolgd door “hoehoehoe”. Het vrouwtje schreeuwt “kee-wiek”. Gemiddeld meten ze 38 cm en de vleugelspanwijdte bedraagt zowat 100 cm. Hun broedhol blijven ze trouw, zelfs als er voedselschaarste is zoeken ze geen andere woonplaats op. Het vrouwtje kiest de nestplaats, meestal in een boomholte van een oude boom. Dat is de reden dat je hen dan ook meestal in bossen aantreft.

Hun menu bestaat uit muizen, kleine zoogdieren, vogels, amfibieën, wormen, kevers, en vissen. Ze jagen 's nachts. Eerst observeren ze doodstil de omgeving vanuit een uitkijkpost om zich dan op hun prooi te storten. Dankzij de zachte veren maken hun vleugels geen geluid en hun gehoor is zodanig goed ontwikkeld dat ze zelfs in het pikkedonker hun prooi weten te vinden. De niet verteerde delen zoals botjes en haren worden uitgebraakt tijdens het vliegen onder de vorm van een braakbal.

Ze leggen 2 tot 5 ronde witte eieren. Na 30 dagen verlaten de jongen het nest en klauteren rond in de bomen vooraleer ze leren vliegen. Roep nooit meer zomaar “uilskuiken” want deze pluizige bosuiltjes zijn schattig!

De Bosuil (Middelbaar onderwijs)

Het mannetje produceert het bekendste uilengeluid: een korte “hoe” gevolgd door “hoehoehoe”. Het vrouwtje schreeuwt “kee-wiek”. Gemiddeld meten ze 38 cm en de vleugelspanwijdte bedraagt zowat 100 cm. Hun broedhol blijven ze trouw, zelfs als er voedselschaarste is zoeken ze geen andere oorden op. Het vrouwtje kiest de nestplaats, meestal in een boomholte van een oude boom. Dat is de reden dat je hen dan ook meestal in bossen aantreft.

Hun menu bestaat uit muizen, kleine zoogdieren, vogels, amfibieën, wormen, kevers, en vissen. Ze jagen 's nachts. Eerst observeren ze doodstil de omgeving vanuit een uitkijkpost om zich dan op hun prooi te storten. Dankzij de zachte veren maken hun vleugels geen geluid en hun gehoor is zodanig goed ontwikkeld dat ze zelfs in het pikkedonker hun prooi weten te lokaliseren. De niet verteerde delen zoals botjes en haren worden uitgebraakt tijdens het vliegen onder de vorm van een braakbal.

Ze leggen 2 tot 5 ronde witte eieren. Na 30 dagen verlaten de jongen het nest en klauteren rond in de bomen vooraleer ze leren vliegen. Roep nooit meer zomaar “uilskuiken” want deze pluizige bosuiltjes zijn vertederend!