Dier van week 23 Koolwitje | iSense It

Het Koolwitje

Elk jaar kan je tijdens de zomervakantie deelnemen aan Het Grote Vlinderweekend van de vereniging Natuurpunt. Je leert de soorten vlinders herkennen die in je tuin leven, telt ze en geeft de aantallen door aan Natuurpunt.

Het Koolwitje (Lager onderwijs)

Elk jaar kan je tijdens de zomervakantie deelnemen aan Het Grote Vlinderweekend van de vereniging Natuurpunt. Je leert de soorten vlinders herkennen die in je tuin leven, telt ze en geeft de aantallen door aan Natuurpunt. Ook als je er geen ziet moet je dat melden. Op deze manier brengt Natuurpunt in kaart welke vlinders er in onze tuinen rondfladderen en help jij de natuur een handje.

Tijdens de zomer 2018 zijn er opvallend minder vlinders geteld door de aanhoudende droogte. Het kleine witte koolwitje was het meest geteld in de Provincie Antwerpen. Het wijfje heeft twee zwarte vlekken op de bovenvleugels, het mannetje slechts een vlek.

Ze voeden zich met nectar van bloemen. Hun naam hebben ze te danken aan de kolen, die ze verkozen hebben tot lievelingsplaats om er zich van ei tot vlinder te ontpoppen. Het wijfje legt honderden eitjes op de koolbladeren, die binnen de week groeien tot rupsen en nadien tot volwassen vlinders. Vandaar de ronde gaten in de koolbladeren: de rups voedt zich met het blad. Niet zo prettig voor de moestuinkweker, maar wie wordt nou niet vrolijk van ronddwarrelende vlinders?

Het Koolwitje (Middelbaar onderwijs)

Elk jaar organiseert natuurvereniging Natuurpunt tijdens de zomervakantie Het Grote Vlinderweekend. Dan kan je deelnemen door te leren welke soorten vlinders er in je tuin leven, ze te tellen en de aantallen door te geven aan Natuurpunt. Ook als je er geen ziet moet je dat melden. Op deze manier brengt Natuurpunt in kaart welke vlinders er in onze regio rondfladderen en help jij de natuur een handje.

Tijdens de zomer 2018 zijn er opvallend minder vlinders geteld door de aanhoudende droogte. Het kleine witte koolwitje was het meest geteld in de Provincie Antwerpen. Het wijfje heeft twee zwarte vlekken op de bovenvleugels, het mannetje slechts een vlek.

Ze voeden zich met nectar van bloemen. Hun naam hebben ze te danken aan de kolen, die ze verkozen hebben tot lievelingsplaats om er zich van ei tot vlinder te ontpoppen. Het wijfje legt honderden eitjes op de koolbladeren, die binnen de week evolueren tot rups en nadien tot volwassen vlinder. Vandaar de ronde gaten in de koolbladeren: de rups voedt zich met het blad. Niet zo prettig voor de moestuinkweker, maar wie wordt nou niet vrolijk van ronddwarrelende vlinders?