Dier van week 20 Merel | iSense It

De Merel

Samen met de huismus is de merel de meest voorkomende zangvogel in elke tuin.

De Merel (Lager onderwijs)

Samen met de huismus is de merel de meest voorkomende zangvogel in elke tuin. Je herkent hem makkelijk aan het “pitpitpitpitpit”. Het mannetje is zwart met een oranje snavel, het vrouwtje donkerbruin. Op 5 dagen tijd bouwt zij een komvormig nest uit materialen die in de tuin te vinden zijn, verstevigd met een modderbrij. De 3 tot 6 blauwgroene eieren met roodbruine vlekjes worden veelal weggeroofd door katten of roofvogels omdat het nest niet al te hoog wordt gebouwd. Ma broedt echter vaak 3 keer tijdens de lente/zomer, daarom blijven ze talrijk.

Hun voedsel is erg gevarieerd van fruit tot insecten. Vooral na een regenbui scharrelen ze rond op het gazon op zoek naar regenwormen. Hun listig plan om de wormen snel bovengronds te krijgen? Ze trippelen hevig in het gras zodat de worm denkt dat de trillingen afkomstig zijn van een naderende mol. Omdat worm niet op mols' menu wil belanden kruipt deze snel naar boven... regelrecht in merels' bek. Ook slakken zijn een lekkernij, maar aangezien ze er niet slagen het slakkenhuis open te breken, stelen ze die van de zanglijster die ze reeds heeft geopend op stenen. Slim bekeken!

De Merel (Middelbaar onderwijs)

Samen met de huismus is de merel de meest voorkomende zangvogel in elke tuin. Heel herkenbaar aan het “pitpitpitpitpit”. Het mannetje is zwart met een oranje snavel, het vrouwtje donkerbruin. Op 5 dagen tijd bouwt zij een komvormig nest uit materialen die in de tuin te vinden zijn, verstevigd met een modderbrij. De 3 tot 6 blauwgroene eieren met roodbruine vlekjes worden veelal weggeroofd door katten of roofvogels omdat het nest niet al te hoog wordt gebouwd. Ma broedt echter vaak 3 keer tijdens de lente/zomer, daarom blijven ze talrijk.

Hun voedsel is erg gevarieerd van fruit tot insecten. Vooral na een regenbui scharrelen ze rond op het gazon op zoek naar regenwormen. Hun listig plan om de wormen snel bovengronds te krijgen? Ze trippelen hevig in het gras zodat de worm denkt dat de trillingen afkomstig zijn van een naderende mol. Omdat worm niet op mols' menu wil belanden kruipt deze snel naar boven... regelrecht in merels' bek. Ook slakken zijn een delicatesse, maar aangezien ze er niet slagen het slakkenhuis open te breken, stelen ze die van de zanglijster die ze reeds heeft geopend op stenen. Slim bekeken!